Popular Tapi Tak Menang, Apa Yang Tak Kena Dengan Pembangkang?

undi-popular

Anwar Ibrahim berjaya memperalatkan pengundi-pengundi yang rata-rata tidak faham konsep undi elektoral yang selama ini diamalkan di Malaysia dan kebanyakan negara dunia termasuk AS dan UK. Walaupun PR memang undi popular, konsep undi elektoral yang selama Ini dilaksanakan menghalang PR membentuk kerajaan.

Anwar menggunakan sentimen ini untuk menghasut rakyat yang tidak puas hati untuk bangkit membantah keputusan PRU13. Seorang pensyarah dan klimatologis dari Universiti Malaysia Sabah telah menjelaskan isu ini dalam laman Facebook beliau.

Ini semua adalah perancangan beliau untuk memastikan hajat hidupnya selama ini tercapai iaitu untuk menjadi PM. Apa sahaja cara digunakan bagi membantah segala apa keputusan mahupun ketetapan yang telah dilaksanakan bertahun-tahun selama ini.

Kalau selama ini Malaysia mampu aman dengan sistem pilihan raya sebegini, mengapa baru sekarang dibangkitkan cara yang diguna? Mengapa tidak sewaktu beliau masih berada di dalam kerajaan BN dan juga ketika beliau masih lagi menjadi TPM?

Nampak sangat apa yang dilakukan dan direncanakan Anwar selama ini hanyalah sekadar untuk memenuhi nafsu dan kehendak beliau. Dengan cara yang kotor, Anwar sanggup melakukan apa sahaja termasuk mengorbankan maruah penyokong-penyokongnya untuk turut sama menipu rakyat yang lain.

Buktinya, Anwar sudah berjaya membuatkan penyokong tegar Pakatan Rakyat untuk mempercayai setiap bait kata beliau. Dan mereka yang tidak berapa bijak ini mula menyebarkan fahaman dan kepercayaan mereka yang sebenarnya berlandaskan pembohongan Anwar.

Inilah puncanya kepada rakyat yang mempunyai keintelektualan yang tinggi, namun cukup sekadar mendengar apa yang dikata pemimpin yang diagungkan mereka. Sepatutnya, sebagai rakyat yang sudah terdedah dengan pelbagai kemudahan, kita haruslah lebih bijak menilai dan memahami sesuatu keadaan dengan rasional dan waras.

Kefahaman yang membabi buta lah yang menyebabkan ramai mereka yang sesat dan terus tenggelam dengan dunia ciptaan mereka. Dengan fantasi yang tidak bertepi dan dengan janji yang tidak akan ditepati.

Kalau perlu bangkit, bangkitlah menetang yang tidak menegakkan kebenaran, bangkitlah menentang mereka yang sentiasa inginkan keganasan.
Share on Google Plus

About Jering Daily

2 comments:

 1. David Cameron iaitu PM UK dan Julia Gillard PM australia, kedua-dua tewas undi popular, tetapi masih dilantik menjadi PM kerana negara mereka seperti juga Malaysia mengamalkan sistem Westminster dimana mengikut kiraan kerusi..

  Jika diperhatikan, tidak ada pencacai pakatan yg menceritakan perkara ini kepada puak mereka, dan tidak ada usaha dari mereka untuk menghantar komplen kepada 2 pemimpin berkenaan.

  Pakatan telah menipu penyokongnya..dan mengkhianati negara dgn niat nak buat huru-hara.

  Diseru penyokong pakatan bersikap waras..jgn terlalu taksub dgn Anuwar kerana Anuwar boleh jadi melakukan semua ini kerana didesak oleh para penaja beliau..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Setuju dgn penjelasan hang tu. Anwar skrg mmg betul2 dlm keadaan tedesak skrg..sepatutnya dia mesti jadi PM pada pru13 kali ni..itulah janji2 yg dia bagi tahu kpd para penajaya tapi tak dizinkan Allah.

   Anwar sebanranya tgh cuak skrg, takut2 nasibnya serupa dgn rakan2 yg lain yg pernah menjadi talibarut yahudi dimana mereka ini semua mati dlm keadaan sadis..

   Padam

Pihak JERING DAILY tidak akan bertanggungjawab terhadap setiap pandangan atau komen yang diutarakan melalui laman portal ini. Ia adalah pandangan peribadi masing-masing dan tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian kami selaku pengendali portal.

Sila guna bahasa dan perkataan yang sopan ketika menulis komen atau meluahkan pendapat kerana setiap komentar yang diutarakan itu mencerminkan keperibadian diri anda sendiri. Terima kasih.