21 NGO Cina Sedia Bergabung Menentang Hudud Habis-Habisan

ngo-cina-hudud

Sekumpulan NGO Cina menyuarakan penolakan mereka terhadap rancangan melaksanakan undang-undang Hudud di Kelantan dan hasrat PAS membentangkan rang undang-undang persendirian berhubung perkara itu di Parlimen.

Dalam kenyataan bersama 21 NGO hari ini, mereka berkata, Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menyatakan Malaysia sebuah negara sekular dan ia ditegaskan oleh Mahkamah Persekutuan pada 1998.

“Kami gesa pemimpin PAS lebih sensitif terhadap pandangan dan hak masyarakat bukan Islam di negara ini,” kata mereka.

Kumpulan-kumpulan itu juga berkata, rang undang-undang itu mampu memberikan kesan terhadap kontrak sosial dan demokrasi berperlembagaan di negara ini.

Justeru, mereka menggesa PAS menarik balik cadangan membentangkan rang undang-undang itu dan menghormati suasana pelbagai budaya dan kepercayaan di Malaysia.

Kenyataannya antaranya dikeluarkan oleh dewan perhimpunan Cina beberapa negeri, persatuan guru-guru dan alumni serta persatuan Buddha dan Dong Zong.

Sumber: Malaysiakini
Share on Google Plus

About Jering Daily

1 comments:

  1. Nak takut apa dgn puak puak chauvinist ni.... ini lah masa dan peluang umat islam bersatu.... sejak kebelakangan ni pun mmg mereka dah makin hilang hormat paa org Islam, ketuanan melayu dan Raja Raja....You have to pay the price of PRU13...min that Malaysian Chinese are the only Chinese ruled by mulsim in the world. So, when in Tanah Melayu be like a Tanah Melayuen OK....syabas UMNO & PAS. Mudah mudahan niat yang baik dipermudahkan Allah. One more thing...poor Chinese is an honest Chinese. Let us lead the way and you will follow as a good citizen.

    BalasPadam

Pihak JERING DAILY tidak akan bertanggungjawab terhadap setiap pandangan atau komen yang diutarakan melalui laman portal ini. Ia adalah pandangan peribadi masing-masing dan tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian kami selaku pengendali portal.

Sila guna bahasa dan perkataan yang sopan ketika menulis komen atau meluahkan pendapat kerana setiap komentar yang diutarakan itu mencerminkan keperibadian diri anda sendiri. Terima kasih.