Australia Enggan Layan Kehendak Anwar Campuri Urusan Demokrasi Malaysia

najib-gillard-pm
Ramai yang kata Anwar banyak difitnah dan dizalimi, sebenarnya individu itu sendiri yang menzalimi dan mencari malu diri sendiri. Baru-baru ini, Anwar telah meminta bantuan pemerhati antarabangsa untuk memantau sistem pilihanraya terutamanya bagi pilihanraya yang bakal berlangsung ini.

Namun, usaha Anwar untuk membawa Australia memantau PRU di Malaysia gagal setelah negara tersebut enggan melibatkan diri dalam proses pilihanraya negara ini. Kenyataan Menteri Luar Australia Bob Carr menekankan bahawa Australia tidak akan campurtangan dalam urusan pilihanraya Malaysia kecuali diminta oleh kerajaan Malaysia sendiri.

Beliau dipetik oleh Australian Associated Press sebagai berkata "Kami sama sekali tidak akan meletakkan diri kami pada keadaan dengan kami mencorakkan amalan di hari mengundi, amalan mengundi, di negara lain".

Menegaskan bahawa Australia tiada kuasa untuk berbuat demikian, beliau berkata: "Bukan menjadi amalan Australia untuk menghantar pemerhati yang tidak dijemput untuk menjalankan kuasa undang-undang di negara asing." Laporan AAP itu selanjutnya memetik menteri Australia itu sebagai berkata:

"Kami tidak boleh menjadi seperti mahkamah terhadap keputusan yang dipertikaikan, atau pihak berkuasa pilihan raya, suruhanjaya pilihan raya bagi negara lain."

Inilah kenyataannya, Anwar sudah hilang punca nak mencari pihak yang sanggup menyokong beliau sama ada dari mana sudut pun. Ini kerana ramai yang sudah hilang kepercayaan dengan Drama King Malaysia ini, sudah banyak pembohongan yang dilakukan Anwar.

Anwar banyak membuat onar disekeliling kehidupannya, semua perkara dilakukan bagi mencapai keinginan peribadi beliau untuk mendapatkan apa yang diinginkan. Tidak hairanlah pihak Australia pun sudah tidak mahu masuk campur dengan olah si Anwar ini, mungkin tidak mahu apa-apa yang tidak perlu berlaku.

Terdahulu, Anwar cuba membawa masuk, senator Australia Nick Xenophon ke Malaysia dan malangnya telah dihalang oleh kerajaan Malaysia. Namun, tidak pernah beliau berputus asa walaupun akhirnya menemui jalan buntu. Ini semua kerana ramai yang sudah hilang kepercayaan kepada beliau.

Tetapi, sejauh mana pun usaha beliau, ianya menemukan jalan buntu. Anwar bukan lagi Anwar yang dulu. Kredibiliti beliau sudah terang-terangan dipertikaikan oleh mereka yang berkaitan. Banyak yang diucap oleh Anwar hanya sekadar manis dibibir tanpa ada rasa tanggungjawab untuk menunaikannya.

Jangan katakan orang luar, orang dalam negara pun sudah mula muak dan jelak dengan perangai Anwar yang seronok menghina peribadi orang lain. Peribadi sendiri tidak terjaga, inikan pula sibuk nak menyelongkar peribadi orang lain. Lebih-lebih lagi untuk meyakinkan orang lain untuk menyokong beliau.

Nampaknya, PRU kali ini kelihatan sebagai penghujung dan penamat kepada kerjaya perjalanan politik Anwar Ibrahim. Ada baiknya beliau berundur, setiap barang ada tarikh luputnya, tidak terlepas juga manusia. Baiklah jika beliau berhijrah ke luar negara bermuhasabah dan memperbaiki kekurangan diri.
Share on Google Plus

About Jering Daily

0 comments:

Catat Ulasan

Pihak JERING DAILY tidak akan bertanggungjawab terhadap setiap pandangan atau komen yang diutarakan melalui laman portal ini. Ia adalah pandangan peribadi masing-masing dan tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian kami selaku pengendali portal.

Sila guna bahasa dan perkataan yang sopan ketika menulis komen atau meluahkan pendapat kerana setiap komentar yang diutarakan itu mencerminkan keperibadian diri anda sendiri. Terima kasih.